La nostra casa i el poble

Nosaltres vam crear l'alberg amb molt de carinyo i moltíssima il·lusió. Perquè fos un espai de retir, de desconnexió i de molta, molta pau. Un ambient rústic, com les cases d'abans dels pobles, en parets de pedra, portes de fusta massissa i cambres àmplies i lluminoses.

A l'alberg es respira un aire fresc i de pau, en fotografies de paisatges, animals, vivències, grups... que donen vida i caliu al nostre establiment. Hi tenim un espai de lectura en novel·les del territori,  publicacions de muntanya i altres llibres. Hi ha jocs i joguines per als més menuts, així com trones, canviador, utensilis de menjar de plàstic, bressol, etc. tot pensat per als més grans i més menuts. A fora, al pati, hi ha un parc infantil amb passarel·la i tobogan. També una taula de ping de pong i una barbacoa a fora al servei dels nostres clients.

Vam pensar en fer un alberg còmode i 100% funcional per a tothom, des de famílies, grups...  fins a persones en discapacitats que també tenen dret a les seves colònies i sortides de lleure. És d'una sola planta i tot comunica al menjador o sala d'activitats de manera que és fàcil controlar a tota la gent que hi pernocta.

Ens agrada rebre la gent amb molta familiariat i carinyo. Intentem satisfer totes les seves necessitats i inquietuds i donar el millor servei en tots els sentits perquè quedin satisfets no, sinó el següent. Quan tenim un grup, encara que no sigui molt gran, els donem l'exclusivitat de tot l'alberg de manera que tenen totes les habitacions per repartir-se i poden gaudir de totes les instal·lacions en total intimitat, de manera que se senten com a casa. Ens adaptem als seus horaris i fixem les menjades segons les seves necessitats i aquesta màxima flexibilitat és una de les coses que ens caracteritza i diferencia. Així com la nosra cuina, de màxima qualitat i totalment casolana, sense aditius ni conservants, en productes de la terra i cuinats de manera totalment tradicional.

A l'alberg tenim un "caliu" molt especial. El de la nostra llar de foc. És una gran llar feta d'obra molt atractiva i que ocupa un lloc especial al menjador. Un foc obert que dóna una tranquil·litat a l'estança que no es pot descriure si no es viu... ens asseiem en una de les butaques, en un llibre a les mans, davant del foc i ens deixem anar... dins de la llar hi ha un serpentí gran de coure pel qual passa aigua que s'acalenta pel foc i circula a través dels tubs de la calefacció. De manera que, així, amb l'escalfor natural del foc, calentem totes les estances de l'alberg.

Com que complim amb tota la normativa i passem satisfactòriament totes les inspeccions oficials, formem part de la Xarxa d'Instal·lacions Juvenils de Catalunya amb el número de registre 473, cosa que ens dóna una garantia i un aval de cara als nostres clients. Tot i això, l'alberg és de titularitat privada, d'una família petita i humil que valora molt els conceptes de família, de generositat, lluita i estima. Cuidem l'alberg i els nostres clients com si fossin hostes de casa nostra, atès que, per a nosaltres, l'alberg no és un establiment fred i creat per al turisme de masses o el  turisme "sense nom" (passa la gent i no ens fixem ni en la seva cara, ni tan sols intercanviem paraules...), sinó que tot el contrari. L'alberg és la nostra casa principal i així és com el cuidem i cuidem la gent que hi ve. Els coneixem, parlem i sopem amb ells, intercanviem opinions, riem... inclús fem boniques amistats!! Després de nou anys de vida,  al nostre alberg ens hem endut uns quants amics i amigues pel camí d'arreu del món amb els que encara ens escrivim i mantenim el contacte.

A més, a molts racons de l'alberg hi trobem l'emprempta de molts grups que han passat per casa nostra i que mai oblidarem... a tots ells, mil gràcies!

 

El nostre municipi, Xerta, és preciós. Un regal per als ulls i per a la tranquil·litat de les ànimes. Al bell mig de cor de les Terres de l'Ebre, és un poble ric per la seva natura, fauna i vegetació. Un poble molt allunyat de les grans civilitzacions urbanites on encara es respira un aire pur, fresc, renovat que recarrega d'energia a qualsevol persona.

És un poble que encara té indrets verges, poc transitats i que un agraeix quan cerca pau i descans. El riu Ebre passa pel poble en tot el seu esplendor, "ample i feliç", com diu la cancó, i hi ha un passeig encantandor en bancs i taules i un mirador on un pot retirar-se simplement a observar, a deixar-se portar per la remor de l'aigua, pel cant dels ocells, pel xiuxiueig dels insectes, la brisa de l'aire... és meravellós. Podem visitar l'antiga peixera i recórrer el camí de Sirga.

A les faldes de les muntanyes dels Ports té unes vistes de postal i es poden fer excursions molt interessants partint del poble i arribant fins la Font Nova, el Pi del Perillo, la Moleta, etc. Us acompanyarà un guia expert que us ensenyarà unes trinxeres de la guerra Civil i us explicarà episodis històrics més que interessants.

D'uns mil i pocs habitants és un municipi que compta amb molts de serveis: supermercats, merceria, quiosc, farmàcia, Centre d'Atenció Primària (visiten tots els dies), bars, piscines municipals, instal·lacions esportives, pista de pàdel, etc. té molta vida i hi ha molta gent jove que hi resideix.

Xerta és totalment plana, el segon poble de l'Ebre sense cap costa, i és un goig poder passejar-se per tota la vila sense gairebé cansar-se. Hi ha molts camps de conreu, sobretot mandariners i tarongers, amb l'olor màgica d'ambientador natural de tarongina que envaeix els camins... hi ha rutes interessants per fer pel municipi, com la volta a la O, un recorregut circular que ressegueix el riu i deixa veure els pobles veïns de riu, com Tivenys.

La Via Verda de la Val de Zafan passa pel mig del poble i això és una diferència dels altres municipis atès que als altres passa per fora i per arribar al mateix has de recórrer bastants quilòmetres i és fa pesat.

L'Assut de Xerta, presa d'aigua musulmana

És una presa construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre al llarg d'uns 375 metres. La seva funció és la de desviar l'aigua cap als canals de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre. Està situat a tres quilòmetres riu amunt de la vila de Xerta.

Existeix la hipòtesi que els romans van fer una resclosa on avui hi ha l'Assut per dificultar el tràfec fluvial per l'Ebre. Però el primer assut, la primera temptativa d'elevació de l'Ebre per poder canalitzar l'aigua a sèquies de reg, tot i que fet rudimentàriament, va ser l'any 944 dC, en plena dominació àrab.

És a partir del 1440 quan se'n té notícia més certa. Encara que ja inicialment es preveia que servís per a treure aigua de l'Ebre per dos canals, això no s'aconseguí fins a quatre-cents anys després. Durant aquest temps l'Assut només serví per a moure uns molins fariners situats al costat de Xerta i al de Tivenys. Tot i això, en aquestos segles va esdevenir un important centre econòmic controlat per la ciutat de Tortosa.

A l'Assut hi podem arribar a peu o en bicicleta sortint des de l'estació de la via verda de Xerta, és un curt i bonic passeig. Allí hi ha un mirador preciós, una passarel·la per contemplar tota l'assut i una zona verda en taules i cadires per fer un bon pícnic i descans.